Modelul societății moderne este cel al omului creator, capabil să se dezvolte și să dea naștere la idei originale adaptate contextului și vremurilor. Se pare însă că există în noi ascunsă de multă vreme capacitatea de creație pentru că dintr-un anumit punct de vedere scopul existenței este creația, iar noi suntem împliniți atunci când creăm.
Creația pornește în religia ortodoxă ea la Adam și Eva, dar traducerea exactă pentru Eva înseamnă de fapt “cealalta parte”. Acest lucru înseamnă că fiecare bărbat sau femeie au o parte masculină și o parte feminină, armonia acestor două părți dând echilibrul fizic și psihic. Bărbatul este cel care emite și femeia este cea care recepționează, dar sufletul nostru trebuie să dea și să primească în egală măsură pentru a fi echilibrat.
Filozofia chineză spune că la începutul creației au existat două zeități Nu-Wa și Fu-Xi, care după unii erau bărbat și femeie , dar după alții erau de același sex, fapt cu importantă simbolică, pentru că ceea ce vroiau să comunice vechii chinezi era faptul că aceste zeități simbolizau cele două spirale ale ADN- ului, cei doi dragoni ai creației a căror natura este de fapt androgină.
Capacitatea de procreere la femei este legată de mai mulți factori situați unii la nivel fizic, alții la nivel energetic și alții la nivel emoțional și spiritual.
Din punct de vedere energetic începutul creației este întotdeauna vezica biliara, organul responsabil de temperament și de curajul de a lua decizii. Orice creație înseamnă o stare de grație, caracterizată prin calm, iubire și relaxare. Stresul extrem că și concentrarea excesiva pe un anumit punct pot crea o stare de încordare care poate bloca mecanismele de reproducere. Așa zisa dischinezie biliara este de fapt o stare de dezacord a omului cu interiorul sau și de adaptare deficitara la mediu, acest lucru contribuind la scăderea fertilității.
Starea de fertilitate este condiționată de capacitatea energetică și de starea de funcționare a rinichilor, acest rezervor de energie al organismului care reglează nivelul de energie al organismului, echilibrul endocrin și nivelul hormonilor sexuali. Se știe că starea de teamă scade energia pe rinichi și influențează capacitatea de procreere, de aceea starea de calm și relaxare creează o șansa mai mare de a da naștere unui copil sănătos. Este de asemenea necesară menținerea unui bun nivel de funcționare al rinichilor, utile în acest scop fiind consumul de lichide și sucuri naturale, tehnici energetice ca masajul, acupunctura și Qi-Gongul, practicarea unor sporturi cum ar fi înotul, precum și folosirea unor plante și suplimente alimentare care pot îmbunătăți și menține funcționarea rinichilor. Amintim aici câteva exemple: branca–ursului, salvia, cordiceps, vitex, rodiola, ganoderma și schizandra. Dacă rinichii functionaza bine nu numai că femeia poate rămâne însărcinată dar poate duce sarcina până la capăt, o capacitate insuficientă de energie determinanad un avort. Energia pe rinichi o moștenim în momentul nașterii de la cei doi părinți și o consumăm începând din momentul nașterii, acasta energie fiind dependentă de vârstă și de excesele de orice natură prin care consumăm prematur această energie. De menționat că un rinichi sănătos ecografic poate fi deficitar din punct de vedere energetic.
Cel de-al treilea organ important pentru fertilitate este splina și pancreasul, organ care în medicina chineză hrănește celulele organismului și echilibrează sângele și circulația. Starea de îngrijorare este dușmanul pancrasului, la fel că și consumul excesiv de dulciuri. Sângele trebuie să hrănească fătul, de calitatea și de cantitatea lui depinzând modul în care se va dezvoltă copilul atât înainte cât și după naștere. De aceea în timpul sarcinii femeia poate resimți tulburări de digestie, balonare și tulburări ale circulației periferice, toate aceste fenomene fiind legate de functioarea splinei și pancreasului și arătând prin persistență lor o oboseală a acestor organe.
Din punct de vedere fizic se recomanda investigațiile paraclinice cum ar fi dozarea hormonilor (estrogen, progesteron, prolactină, testosteron, foliculină) în sânge, precum și ecografia abdominala care să ne arate care este starea uterului ( în special dacă există o inflamație la nivelul endometrului), trompelor și a ovarelor; uneori este necesară completarea analizelor cu o histerosalpingografie pentru a stabili permeabilitatea trompelor uterine.
Acupunctura poate contribui la reglarea raportului estrogen/progesteron și poate echilibra axul hipotalamo-hipofizar, ajuta la diminuarea inflamației în zonă pelvina și la nivelul endometrului și poate restabili permeabilitatea și motilitatea normală la nivelul trompelor uterine. În acest scop se va face o cură de 12 ședințe de acupunctură, schema punctelor folosite fiind individualizata în cazul fiecărei paciente. Prin colaborarea medicului acupunctor și al ginecologului pacienta va putea beneficia de o schema terapeutică care va putea îmbina după caz ședințele de acupunctură cu tratamentele de substituție sau de reglare hormonală.
Menționam de asemenea faptul că acupunctura se poate folosi cu succes și în facilitarea metodelor de fertilizare în vitro sau de inseminare artificială. Experiența dobândită de-a lungul anilor a demonstrat faptul că atunci când organismul este pregătit din punct de vedere fizic, dar și emoțional și energetic, șansele de reușită ale unor astfel de proceduri sunt mult mai mari. Este necear de aceea că toate metodele de tratament să fie integrate într-o schema individualizata de tratament, începând cu pregătirea organismului la nivel energetic și emoțional și continuînd cu procedura de specialitate.
Vedem așadar că procreerea și fertilitatea sunt fenomene complexe la care participă întregul organism și că pentru o naștere normală, pe lângă analizele și tratamentele de specialitate este nevoie și de un mod de viața corect și o analiză a stării de echilibru energetic, care ne poate arăta dacă la un nivel subtil, organismul este pregătit pentru naștere.
Articol apărut în Business women Magazine